 # Problem of the Week Problem A and Solution Candy Store Counting

## Problem

Ricardo and Nadia went to the candy store. The clues below describe the types and amount of candies they bought.

• They bought $$8$$ packages of Sunbursts.

• They bought $$4$$ more packages of Twinglers than Sunbursts.

• They bought $$6$$ fewer packages of Nerts than Twinglers.

• They bought twice as many packages of W&Ws than Nerts.

• The number of packages of Sweet Patch Kids is equal to the total number of packages of Sunbursts and Nerts.

• The number of packages of Jolly Farmers is equal to the number of packages of Sweet Patch Kids minus the number of packages of Twinglers.

Complete the pictograph to show how many packages of each type of candy they purchased. Use one to represent two packages of candy. The first row has already been completed for you.

Type of Candy Number of Packages
Sunbursts Twinglers
Nerts
W&Ws
Sweet Patch Kids
Jolly Farmers

## Solution

First we need to calculate how many packages of each kind of candy they bought. We know they bought $$8$$ packages of Sunbursts.

• Buying $$4$$ more packages of Twinglers than Sunbursts means they bought $$8 + 4 = 12$$ packages of Twinglers.

• Buying $$6$$ fewer packages of Nerts than Twinglers means they bought $$12 - 6 = 6$$ packages of Nerts.

• Buying twice as many packages of W&Ws than Nerts means they bought $$6 \times 2 = 12$$ packages of W&Ws.

• The number of packages of Sweet Patch Kids they bought is $$8 + 6 = 14$$.

• The number of packages of Jolly Farmers they bought is $$14 - 12 = 2$$.

To complete the pictograph, we use to represent two packages of candy. So we divide the number of packages for each type of candy by $$2$$, in order to calculate the number of needed for that candy in the pictograph.

The completed pictograph is shown below.

Type of Candy Number of Packages
Sunbursts Twinglers Nerts W&Ws Sweet Patch Kids Jolly Farmers Key: one represents $$2$$ packages of candy.