# Problem of the Week Problem A and Solution Snow Days

## Problem

Tapeesa monitored the amount of snowfall each day, Monday through Sunday, for four weeks. Here is what she recorded:

• The first week it snowed $$5$$ mm each day.

• The second week snow only fell on two days: $$8$$ cm of snow fell on Tuesday and $$2$$ cm of snow fell on Friday.

• It did not snow the third week at all.

• A total of half a metre of snow fell during the last week.

What was the total amount of snowfall over the four weeks?

## Solution

To find the total, we should have all the measurements with the same unit. Let’s consider all of the snowfall amounts in centimetres.

The first week it snowed $$7 \times 5 = 35$$ mm in total. This is equal to $$3.5$$ cm.

The second week it snowed a total of $$8 + 2 = 10$$ cm.

Since $$0.5$$ m is equal to $$50$$ cm, that is how much it snowed during the fourth week.

Therefore, the total snowfall for the four weeks was $$3.5 + 10 + 50 = 63.5$$ cm.

Alternatively, we could calculate the amounts in millimetres.

In the second week, it snowed a total of $$10 \times 8 = 80$$ mm and $$10 \times 2 = 20$$ mm, for a total of $$80 + 20 = 100$$ mm. Since $$1$$ m is equal to $$1000$$ mm, then in the last week it snowed half of $$1000$$ mm, or $$500$$ mm. Therefore, the total amount of snowfall for the four weeks was $$35 + 100 + 500 = 635$$ mm, which is equal to $$63.5$$ cm.